Projek ‘Light and Sound’ di Ipoh Bakal Jadi Tarikan Pelancong

Pengunjung ke bandar raya ini boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai beberapa bangunan warisan di sini melalui imbasan menggunakan telefon pintar dengan aplikasi teknologi Augmented Reality (AR) dan realiti maya (VR) di sekitar bandaraya ini menerusi aplikasi khas HP Reveal di telefon pintar masing-masing melalui Google Play Store.

Pengarah Politeknik Ungku Omar (PUO), Dr Zairon Mustapha berkata, pelancong hanya perlu memuat turun aplikasi berkenaan dan kemudian mengimbas kepada logo khas yang dipaparkan di bangunan berkenaan.

Menurutnya, aplikasi berkenaan kemudiannya akan memaparkan kisah sebenar maklumat-maklumat terkini mengenai bangunan bersejarah di sekitar Ipoh.

“Kita bantu MBI khususnya bagi menyediakan data dalam bentuk informasi ratio (IR) dan kita hanya imbas QR code. Oleh itu, setiap pelancong hanya perlu guna aplikasi ini untuk dapatkan data mengenai bangunan-bangunan bersejarah.

“Kita dah selesai di Ipoh dan kita akan duduk berbincang untuk kenal pasti beberapa tempat lain. Insya-ALLAH, kita akan kembangkan juga di bandar-bandar lain selepas ini.

“Data secara maya itu bukan sahaja boleh didapati di sini, tetapi juga pelancong di London, Belfast, Kanada juga boleh dapat data mengenai Ipoh secara maya dan sekali gus jadikan Ipoh terkenal di seluruh dunia,” katanya di sini semalam.

International Design Festival Politeknik Ungku Omar dengan kerjasama Majlis Bandaraya Ipoh (MBI)

Zairon berkata demikian ketika perasmian Program Bandar Selamat dan International Design Fest PUO dengan kerjasama Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) di Padang Ipoh.

Hadir sama, Exco Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Perak, Tan Kar Hing dan Setiausaha Bandaraya, Zakuan Zakaria.

Difahamkan, program berkenaan adalah hasil usaha bersama pihak PUO, Kolej Komuniti, MBI selain melibatkan 300 pelajar termasuk dua pelajar dari Universiti Songkhla, Thailand.

Sementara itu Zairon berkata, beberapa bangunan di sekitar Bandaraya Ipoh seperti bangunan Muzium Hor Yan Hor serta beberapa bangunan bersejarah di Cocubine Lane Pekan Lama sudah boleh diimbas menerusi aplikasi berkenaan.

“Kita dalam proses kembangkan lagi bangunan yang bersejarah. Sebagai contoh, Masjid Panglima Kinta. Itu bangunan bersejarah selain bebarapa masjid lama supaya kita kenal pasti dan seterusnya kita boleh layari secara maya.

“PUO juga akan berbincang dengan MBI mengenai bangunan-bangunan bersejarah lain kita dan program kita akan berterusan selepas ini.

“Kita juga akan sentiasa kemas kini semua maklumat dari semasa ke semasa berdasarkan data yang diberikan oleh MBI,” katanya.

Sumber : Sinar Harian & Utusan Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *